Recept: Salade gekookte groente (voor 2 personen)
Bereidingstijd | 45 minuten |
Ingredienten (voor 2 personen) | 1 Chinese kool 1 prei 1 broccoli 1 paprika ½ rettich 2 wortels Naar smaak rucola, bosui, verse peterselie en sesamzaad eventueel een strooisel van zeewier. Dressing van 2 el shoyu, scheutje appeldiksap en 1 el rijstazijn |
Benodigdheden | Pan Snijplank Mes(sen) |
Salade gekookte groente bereiden
Breng in een grote pan 2 liter water aan de kook. Was en snijd ondertussen de groenten in grotere, regelmatige stukken. Blancheer de groenten per soort beetgaar in het kokende water, in volgorde van de ingrediëntenlijst, vanwege de smaak en de kleur van de groenten.
Verspreid de groenten in een grote schaal, zodat het gaar proces stopt en de groenten snel afkoelen. Rooster ondertussen op een laag vuur de sesamzaadjes goudbruin. Hak de peterselie fijn/ bosui in ringetjes/ rucola eventueel kleiner scheuren.
Maak de dressing, proef op smaak (maak eventueel meer of pas aan naar eigen smaak) en sprenkel dit over de groenten. Schep de rucola, bosui en peterselie er voorzichtig doorheen. Strooi het sesamzaad en eventueel het zeewier-strooisel erover.
Helende werking
Koolsoorten zijn bewezen antibacterieel en antiviraal.
Voor allergiepatiënten ideaal als natuurlijke histamine remmer. Het bevat kalium wat je bloeddruk helpt reguleren. En vitamine K wat goed is voor de bloedstolling.
Het eten van kool is aan te raden bij gewrichtspijn. Je begint de dag dan met het eten van koolbladeren en later op de dag kun je ook kool toevoegen aan je maaltijden.
Er wordt wel gezegd, dat elke dag rauwe kool eten (bijvoorbeeld in een salade) helpt tegen obesitas. In ongekookte kool zit namelijk het fytonutriënt wijnsteenzuur wat zorgt dat suiker niet wordt omgezet in lichaamsvet. Het kauwen op rauwe koolbladeren kan ook helpen tegen hoofdpijnklachten.