Recept: Mixed Groentesoep (voor 4 personen)
Bereidingstijd | 20-25 minuten inclusief kooktijd |
Ingredienten (voor 1 persoon) | Zonnebloemolie (scheut) 1 ui 1 prei halve bloemkool halve broccoli stronk groentenbouillonblokjes (zoete) aardappel (1 grote of 2 kleintjes) water |
Benodigdheden | Kook/soeppan Snijplank Mes |
Mixed Groentesoep bereiden
Snij de ui en alle groenten in stukjes. Doe een scheut olie in de soeppan en bak de ui licht aan tot hij glazig wordt. Doe de prei en de andere groenten erbij en roerbak heel kort voordat je het water erbij giet. Vul aan tot de gewenste hoeveelheid soep (hier gaan we uit van 2 liter soep). De groente bouillonblokjes erbij en aan de kook laten komen. Laat de soep 12-15 minuten middelmatig koken zodat alle groenten gaar zijn. Pureer de soep zodat het een mooie massa wordt.
Helende werking
Prei zit vol met vitaminen en mineralen. Er zit het meest vitamine A in, ook vitamine K en C. Verder in kleinere hoeveelheden vitamine B6, B1, foliumzuur en vitamine E. Qua mineralen is prei rijk aan ijzer, koper, zink, magnesium, calcium, fosfor, seleen en mangaan.
De polyfenolen zijn samen met alle andere fytonutriënten, vitaminen en mineralen ervoor verantwoordelijk dat prei vele ziekten kan voorkomen of het risico op het krijgen van ziekten kan verlagen. De meest sprekende voorbeelden hiervan zijn aderverkalking, obesitas, diabetes type 2, reumatoïde artritis en luchtwegeninfecties veroorzaakt door allergische reacties.